Informacja o Twoich danych

Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie zgody poprzez zaznaczenie pola „zgadzam się”. Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Drogi Użytkowniku,

25 maja 2018 roku zacznie obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako „RODO”, „ORODO”, „GDPR” lub „Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych”).

W związku z tym chcielibyśmy poinformować o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich będzie się to odbywało po dniu 25 maja 2018 roku.

Dane, o których mówimy

Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przeze Ciebie ze stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności Marinex International oraz Marinex Polska, w tym zapisywanych w plikach cookies.

Kto będzie administratorem Twoich danych?

Administratorami Twoich danych będziemy my: Marinex International oraz Marinex Polska.

W jakim celu chcemy przetwarzać Twoje dane?

Przetwarzamy te dane, między innymi aby:

  • dopasować treści stron i tematykę materiałów do Twoich zainteresowań,
  • zapewnić Ci większe bezpieczeństwo usług, w tym aby wykryć boty, oszustwa i nadużycia,
  • pokazywać Ci reklamy dopasowane do Twoich potrzeb i zainteresowań,
  • dokonywać pomiarów, które pozwalają nam udoskonalać nasze usługi.

Komu możemy przekazać dane?

Zgodnie z obowiązującym prawem dane Twoje możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie, np. agencjom marketingowym, podwykonawcom naszych usług oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa np. sądy lub organy ścigania – oczywiście tylko gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną.

Twoje prawa w stosunku do Twoich danych

Masz prawo do żądania dostępu do danych, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania. Możesz także wycofać zgodę na przetwarzanie danych osobowych, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych przysługujących Ci praw.

Podstawy prawne przetwarzania Twoich danych

Każdorazowe przetwarzanie Twoich danych musi być oparte na właściwe, zgodnej z obowiązującymi przepisami, podstawie prawnej. Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy lub podobne dokumenty dostępne w usługach, z których korzystasz). Podstawą prawną dopasowywania treści usług do Twoich zainteresowań, zapewnienie ich bezpieczeństwa oraz pomiary i ich udoskonalanie, jak również marketing własny Marinex International i Marinex Polska jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych naszych klientów, w tym profilowanie oraz w celach analitycznych będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody, którą wyrażasz zaznaczając przycisk „Zgadzam się”, znajdujący się na końcu tekstu.

Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie zgody poprzez zaznaczenie pola „zgadzam się”. Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

W związku z powyższym, zgadzam się na przetwarzanie w celach marketingowych, w tym profilowanie oraz celach analitycznych, moich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przeze mnie ze stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności Marinex International i Marinex Polska, w tym zapisywanych w plikach cookies przez Marinex International i Marinex Polska również po rozpoczęciu obowiązywania RODO (czyli po 25 maja 2018 roku).

Wyrażenie tej zgody jest dobrowolne i możesz ją dowolnym momencie wycofać, z tym, że wycofanie zgody nie będzie miało wpływu na zgodność z prawem przetwarzania na podstawie zgody, przed jej wycofaniem.

Zapytaj eksperta

Newsletter

Strona główna

Aktualna zawarość koszyka

Twój koszyk jest pusty

3g kwasów omega-3 hamuje rozwój insulinooporności tkanek, jednocześnie obniżając poziom trójglicerydów o 37%.

Zdrowie Odpornosc Mlodosc Serce Kolejne badanie kliniczne, tym razem przeprowadzone we Włoszech, potwierdziło znany już od dawna fakt:

Regularne stosowanie kwasów tłuszczowych EPA + DHA omega-3 w odpowiedniej dawce niezwykle korzystnie reguluje profil lipidowy oraz zmniejsza zjawisko insulinooporności, które może prowadzić do rozwoju cukrzycy 2 typu.

Nieprawidłowa dieta a przede wszystkim spożywanie nadmiaru niezdrowych tłuszczy podnosi poziom złego cholesterolu LDL oraz trójglicerydów. Te z kolei w nadmiarze przyczyniają się do rozwoju miażdżycy i zwężania światła naczyń krwionośnych.

Bardzo często z przewlekłym podwyższeniem parametrów lipidowych jest nierozerwalnie związane zjawisko insulinooporności. W dużej mierze dotyka ludzi otyłych, których organizmy są przeładowane nadmiarem złych tłuszczy. Polega ono na niedostatecznej wrażliwości "otłuszczonych" tkanek organizmu na wydzielaną przez trzustkę insulinę. Jej zadaniem jest obniżanie poziomu cukru we krwi. Zjawisko insulinooporności prowadzi do stanu, w którym nawet duża ilość wydzielonej insuliny nie jest w stanie obniżyć poziomu cukru do wartości prawidłowych.

Naukowcy z Uniwersytetu w Bolonii udowodnili, że można skutecznie przeciwdziałać tym niekorzystnym zmianom wprowadzając do swojej diety odpowiednie ilości kwasów EPA + DHA omega-3.

W przeprowadzonym badaniu wzięło udział ponad 160 pacjentów z podwyższonym poziomem cholesterolu > 200 mg/dl i trójglicerydów > 150 mg/dl. Przez okres 6 miesięcy przyjmowali oni kwasy EPA + DHA omega-3 w dawce 3 gramy dziennie w postaci kapsułek.

Na samym początku jak i po 6 miesiącach stosowania kwasów omega-3 przeprowadzono szczegółowe badania krwi pod kątem poziomu lipidów i stężenia hormonów takich jak resystyna, adiponektyna, i RBP-4, będących wskaźnikami insulinooporności.

WYNIKI:
Sześciomiesięczna kuracja z użyciem 3 gramów kwasów tłuszczowych omega-3 dziennie okazała się skuteczna w regulacji profilu lipidowego u pacjentów:

  • średni poziom trójglicerydów obniżył się o ponad 37 % ( 223 mg/dl ⇒ 142 mg/dl)
  • poziom cholesterolu całkowitego spadł o 8 % ( 237 mg/dl ⇒ 220 mg/dl)

Ponadto korzystnym zmianom uległy także parametry obrazujące insulinoporność (zaobserwowano spadek stężenia rezystyny o 21% i RBP-4 o 23% oraz wzrost stężenia adiponektyny o 16%) dzięki temu ograniczone zostało ryzyko rozwoju cukrzycy.

Dodatkowo wykazano, że u pacjentów po kuracji kwasami omega-3 znacznie poprawił się tzw. poposiłkowy profil lipidowy oraz stężenie glukozy a także wydzielanie hormonów regulujących insulinooporność.

WNIOSKI:
Dzięki temu, po spożyciu obfitego posiłku tłuszczowo- węglowodanowego, tkanki organizmu lepiej reagowały na insulinę i inne hormony, co przekładało się na ograniczanie występowania nagłych i ponad normę skoków stężenia glukozy, cholesterolu i trójglicerydów.

Wysycenie organizmu kwasami EPA + DHA omega-3 uruchomiło jego wewnętrzne mechanizmy regulacyjne, dzięki którym możliwe było przywrócenie stanu homeostazy (równowagi). A wszystko to przy zastosowaniu jedynie naturalnych substancji żywieniowych.

 
  1. Effects of n-3 PUFA on insulin resistance after an oral fat load. Giuseppe Derosa, Arrigo F.G. Cicero, Elena Fogari, Angela D'Angelo, Aldo Bonaventura, Pamela Maffioli, European Journal of Lipid Science and Technology 2011
« Zobacz poprzedni artykuł Zobacz następny artykuł »

Uwaga

Ta strona jest przeznaczona dla specjalistów!

Zgodnie z Rozporządzeniem Komisji (UE) Nr 432/2012 z dn. 16 maja 2012 oraz Rozporządzeniem nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dn. 20 grudnia 2006r. z uwagi na zawarte na stronie wyniki badań, treść tej strony przeznaczona jest dla lekarzy, farmaceutów, dietetyków i osób zawodowo zajmujących się żywieniem.

Strony firmy MARINEX zawierają rzetelne informacje, oparte na wynikach badań naukowych przeprowadzanych głównie u ludzi, dotyczące roli jaką pełni odżywianie w funkcjonowaniu organizmu człowieka.