Informacja o Twoich danych

Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie zgody poprzez zaznaczenie pola „zgadzam się”. Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

Drogi Użytkowniku,

25 maja 2018 roku zacznie obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako „RODO”, „ORODO”, „GDPR” lub „Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych”).

W związku z tym chcielibyśmy poinformować o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich będzie się to odbywało po dniu 25 maja 2018 roku.

Dane, o których mówimy

Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przeze Ciebie ze stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności Marinex International oraz Marinex Polska, w tym zapisywanych w plikach cookies.

Kto będzie administratorem Twoich danych?

Administratorami Twoich danych będziemy my: Marinex International oraz Marinex Polska.

W jakim celu chcemy przetwarzać Twoje dane?

Przetwarzamy te dane, między innymi aby:

  • dopasować treści stron i tematykę materiałów do Twoich zainteresowań,
  • zapewnić Ci większe bezpieczeństwo usług, w tym aby wykryć boty, oszustwa i nadużycia,
  • pokazywać Ci reklamy dopasowane do Twoich potrzeb i zainteresowań,
  • dokonywać pomiarów, które pozwalają nam udoskonalać nasze usługi.

Komu możemy przekazać dane?

Zgodnie z obowiązującym prawem dane Twoje możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie, np. agencjom marketingowym, podwykonawcom naszych usług oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa np. sądy lub organy ścigania – oczywiście tylko gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną.

Twoje prawa w stosunku do Twoich danych

Masz prawo do żądania dostępu do danych, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania. Możesz także wycofać zgodę na przetwarzanie danych osobowych, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych przysługujących Ci praw.

Podstawy prawne przetwarzania Twoich danych

Każdorazowe przetwarzanie Twoich danych musi być oparte na właściwe, zgodnej z obowiązującymi przepisami, podstawie prawnej. Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy lub podobne dokumenty dostępne w usługach, z których korzystasz). Podstawą prawną dopasowywania treści usług do Twoich zainteresowań, zapewnienie ich bezpieczeństwa oraz pomiary i ich udoskonalanie, jak również marketing własny Marinex International i Marinex Polska jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych naszych klientów, w tym profilowanie oraz w celach analitycznych będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody, którą wyrażasz zaznaczając przycisk „Zgadzam się”, znajdujący się na końcu tekstu.

Prosimy o zapoznanie się z poniższymi informacjami oraz wyrażenie zgody poprzez zaznaczenie pola „zgadzam się”. Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę.

W związku z powyższym, zgadzam się na przetwarzanie w celach marketingowych, w tym profilowanie oraz celach analitycznych, moich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przeze mnie ze stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności Marinex International i Marinex Polska, w tym zapisywanych w plikach cookies przez Marinex International i Marinex Polska również po rozpoczęciu obowiązywania RODO (czyli po 25 maja 2018 roku).

Wyrażenie tej zgody jest dobrowolne i możesz ją dowolnym momencie wycofać, z tym, że wycofanie zgody nie będzie miało wpływu na zgodność z prawem przetwarzania na podstawie zgody, przed jej wycofaniem.

Zapytaj eksperta

Newsletter

Strona główna

Aktualna zawarość koszyka

Twój koszyk jest pusty

Likopen, luteina i zeaksantyna 3-krotnie zwiększają przyswajanie żelaza.

Zdrowie Odpornosc Mlodosc Serce Å»elazo to bardzo ważny mikroelement, który jest m.in. głównym składnikiem transportującej tlen hemoglobiny. Dzienne zapotrzebowanie organizmu na ten pierwiastek wynosi ok 10-20 mg. Cennymi źródłami żelaza w naszej diecie są: czerwone mięso, wątroba, pestki dyni, ostrygi oraz czekolada. Ilość żelaza zawarta w naszym codziennym pożywieniu jest teoretycznie całkowicie wystarczająca aby pokryć zapotrzebowanie organizmu Niestety wchłanialność (przyswajalność) żelaza z produktów spożywczych jest stosunkowo niewielka i wynosi zaledwie od kilku do maksymalnie 20% a u osób pijących duże ilości kawy jest ona jeszcze niższa. Stąd obserwuje się dość znaczne niedobory tego minerału. Wiele osób sięga więc po preparaty zawierające w swym składzie żelazo, jednak jak pokazują badania naukowe jego przyswajalność w tej formie również nie jest zbyt wysoka i nie przekracza zazwyczaj 25%.

Najnowsze doniesienia naukowców z Uniwersytetu w Caracas (Wenezuala) wskazują, że istnieje sposób na znaczne podwyższenie przyswajalności żelaza zawartego w żywności i polega ona na wzbogacaniu swojej diety w substancje zwane karotenoidami.

W przeprowadzonym badaniu klinicznym naukowcy podawali uczestnikom podzielonym na kilka grup posiłki oparte na płatkach zbożowych o określonej zawartości znakowanego żelaza (5mg). Część uczestników spożywała dodatkowo do posiłku mieszaninę naturalnych karotenoidów: likopen - 3,6 mg, luteina - 1,8 mg, zeakasantyna - 1,8 mg.

W drugim oraz 15 dniu po posiłku badacze oznaczali ile procent ze spożytego żelaza dało się organizmowi przyswoić.

Zdrowie Odpornosc Mlodosc Serce

WYNIKI:
Okazało się, że średnia przyswajalność żelaza ze zwykłego posiłku wynosiła jedynie 8,1%, natomiast w przypadku posiłku, któremu towarzyszył zestaw karotenoidów przyswajalność była prawie 3-krotnie większa i wyniosła 22,5%. Dodatkowo wykazano, że nawet dodanie do posiłku kawy nie zaburza korzystnego efektu karotenoidów.

WNIOSKI:
Naukowcy sugerują, że mechanizm, poprzez który karotenoidy zwiększają przyswajalność żelaza polega na zjawisku łączenia się obu typów cząsteczek w jelitach i tym samym ułatwienia procesu przenikania żelaza z jelita do krwi

Wyniki badania jednoznacznie pokazują, że przy spożywaniu nawet niewielkich ilości naturalnych substancji, którymi są likopen, luteina i zeaksantyna przyswajanie żelaza z pożywienia rośnie znacząco. Autorzy badania sugerują również, że zwiększając ilość spożywanych karotenoidów jesteśmy w stanie prawdopodobnie jeszcze bardziej podnieść efektywność procesu przyswajania żelaza. Oznacza to możliwość pełniejszego wykorzystania tego co spożywamy w każdym naszym posiłku, bez konieczności dostarczania dodatkowego żelaza.

Wszystkie trzy zastosowane w badaniu karotenoidy są zawarte w preparacie NucleVital®Q10COMPLEX.

 
  1. Pełna wersja dokumentu znajduje się pod adresem: http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/2815.pdf
« Zobacz poprzedni artykuł Zobacz następny artykuł »

Uwaga

Ta strona jest przeznaczona dla specjalistów!

Zgodnie z Rozporządzeniem Komisji (UE) Nr 432/2012 z dn. 16 maja 2012 oraz Rozporządzeniem nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dn. 20 grudnia 2006r. z uwagi na zawarte na stronie wyniki badań, treść tej strony przeznaczona jest dla lekarzy, farmaceutów, dietetyków i osób zawodowo zajmujących się żywieniem.

Strony firmy MARINEX zawierają rzetelne informacje, oparte na wynikach badań naukowych przeprowadzanych głównie u ludzi, dotyczące roli jaką pełni odżywianie w funkcjonowaniu organizmu człowieka.