Zapytaj eksperta

Newsletter

Strona główna

Aktualna zawarość koszyka

Twój koszyk jest pusty

Naturalne składniki NucleVital®Q10

Naukowo opracowane dzienne spożycie niezbędnych składników organizmu przez Polaków.

Substancja
Średnie dzienne spożycie w Polsce
Naukowo zalecane dzienne spożycie*
Brakuje
Omega-3 130 mg 2 gramy 93,5 %
Likopen 4,5 mg 30 mg 85 %
Skwalen 30 mg 500 mg 94 %
Alkiloglicerole - 700 mg 100%
Koenzym Q10 4 mg 100 mg 96 %
Luteina 2,2 mg 10 mg 78 %
Astaksantyna - 10 mg 100%
Witamina E 9,3 mg 15 mg 38 %
Witamina D 3,1 ug (62 IU) 50ug (2000 IU) 94 %
Selen 27 ug 100 ug 73 %

*Naukowo zalecane dzienne spożycie powyższych składników odnosi się do norm niezbędnych dla ludzi zdrowych. Należy zdawać sobie z tego sprawę, że w przypadku choroby i szczególnie stosowania terapii leczniczych te wartości (zapotrzebowanie organizmu) mogą wzrosnąć nawet wielokrotnie.

Zdrowie Odpornosc Mlodosc Serce

Koenzym Q10 nazywany jest eliksirem młodości, witaminą młodości lub cudem natury. To związek naturalnie pojawiający się praktycznie we wszystkich komórkach ciała ludzkiego, niezbędny dla ich życia i zdrowia. Najwyższe stężenia koenzymu Q10 obserwuje się w komórkach, tkankach i narządach najbardziej aktywnych metabolicznie: serce, wątroba, nerki, trzustka, płuca. Jego pierwotną rolą jest pośredniczenie w łańcuchu transportu elektronów w mitochondriach. Tak więc im więcej koenzymu Q10 dostarczymy naszemu organizmowi razem z odpowiednią dietą i suplementacją, tym więcej otrzymamy energii. Koenzym Q10 działa, również, jako przeciwutleniacz, chroniąc komórki, stabilizując błony komórkowe i "zmiatając" wolne rodniki. Może występować w dwóch formach - utlenionej (ubichinon) i zredukowanej (ubichinol). Formą aktywną jest ubichinol. Zalecane dzienne spożycie koenzymu Q10, na podstawie naukowej literatury światowej, to 100 mg.

Źródło
Ilość koenzymu Q10 w 1 porcji
Potrzebujesz jeszcze minimum
Mięso Serce wołowe
12,6 - 20,3 mg / 100 g
87,4 - 79,7 mg
Mięso renifera
15,8 mg / 100 g
84,2 mg
Ryby morskie Sardynki
6,4 mg / 100 g
93,6 mg
Makrela
4,3 mg / 100 g
95,7 mg
Śledzie
2,7 mg / 100 g
97,3 mg
Kałamarnice
2,4 mg / 100 g
97,6 mg
Warzywa i owoce Olej sezamowy
1,8 mg / 50 g
98,2 mg
Soja
1,5 mg / 50 g
98,5 mg
Pistacje
1 mg / 50 g
99 mg
Midgały
1 mg / 50 g
99 mg
Szpinak
1 mg / 100 g
99 mg
Zdrowie Odpornosc Mlodosc Serce

Astaksantyna to naturalny czerwony karotenoid wytwarzany przez algi oraz plankton. Działa jako bardzo silny przeciwutleniacz wpływając pozytywnie na zdrowie ludzi. Jest 10 razy silniejsza w swoim działaniu niż ß-karoten i 14 razy silniejsza niż witamina E. Zwierzęta nie syntetyzują astaksantyny, dlatego muszą ją zdobywać z pokarmu roślinnego. Większość skorupiaków włączając krewetki, kraby, homary, raki jest czerwono zabarwiona. Barwa łososi, flamingów, czerwonych ibisów również wiąże się z gromadzeniem astaksantyny. Łososie z Atlantyku zawierają 4-10mg astaksantyny, a łososie z Pacyfiku - 14-40mg. Karotenoid ten posiada zdolność odkładania się w mięśniach przez co, zdaniem naukowców, zwiększa ich wytrzymałość.

Zalecane naukowo optymalne dzienne spożycie astaksantyny powinno wynosić 3,6-14,4mg.

czytaj dalej o naturalnej astaksantynie z materiałów producenta

Zdrowie Odpornosc Mlodosc Serce

Luteina i zeaksantyna to żółte karotenoidy roślinnego pochodzenia. Luteina, znajduje się na obrzeżach siatkówki, zeaksantynaw w centralnej części siatkówki, razem tworzą drogocenną barierę ochronną oka. Chronią oczy przed szkodliwym działaniem promieniowania. Chronią siatkówkę przed działaniem wolnych rodników. Wpływają korzystnie na funkcję plamki żółtej. Poprawiają nawilżenie skóry. Najwięcej znajdziecie ich w zielonych warzywach: szpinak (surowy 12mg/100g, gotowany 20,4mg/100g), jarmuż (40mg/100g), rzeżucha (12,5mg/100g), brukselka (1,6mg/100g), brokuł (1,5mg/100g), groch (0,9mg/100g).

Według rekomendacji naukowych optymalne dzienne spożycie powinno wynosić 6-10 mg/dzień  luteiny oraz min. 1 mg zeaksantyny dziennie.

Zdrowie Odpornosc Mlodosc Serce

Likopen to naturalny czerwony karotenoid otrzymywany głównie z pomidora (3mg/100g). Badania wykazują, że jest lepiej przyswajany przez organizm, gdy występuje w przetworach pomidorowych, np. soku (9,3mg/100g), koncentracie (29,3mg/100g), ketchupie (17mg/100g). Bogate w likopen są również owoce dzikiej róży, arbuzy (4,9mg/100g) i różowe grejpfruty (1,5mg/100g). Ponieważ rozpuszcza się w tłuszczach jego biodostępność wzrasta w ich obecności.

Według rekomendacji naukowych powinniśmy codziennie spożywać minimum 6 mg likopenu  a optymalne jego dawki to ok. 30-60mg dziennie.

Zdrowie Odpornosc Mlodosc Serce

Witamina E to substancja występująca naturalnie w zarodkach pszenicy (215,4mg/100g), nasionach słonecznika (36,3,8mg/100g), oliwie (12mg/100g), orzechach laskowych (26mg/100g), zielonolistnych warzywach. W przyrodzie występuje w ośmiu formach podzielonych, ze względu na różnice w budowie, na dwie grupy: tokoferole i tokotrienole. Lepiej włączane do organizmu człowieka są tokoferole, natomiast tokotrienole są głównie polecane jako składnik kremów dzięki ich dobremu przyswajaniu przez skórę. Pobieranie witaminy E przez organizm wynosi średnio od 40-60% i maleje wraz ze wzrostem dostarczanej dawki, z dawki 200mg i powyżej przyswajane jest tylko ok. 10% witaminy E .

Według rekomendacji optymalne dzienne spożycie witaminy E powinno wynosić około 15mg.


Zdrowie Odpornosc Mlodosc Serce

Witamina D3 to substancja z grupy steroidów, rozpuszczalna w tłuszczach. Wpływa na regulację poziomu wapnia i fosforanów. Reguluje ponad 200 genów. Aktywuje geny kodujące białka o naturalnych właściwościach bakteriobójczych. Regeneruje neurony, zwiększa siłę mięśni. Działa immunomodulująco, hamuje produkcje cytokin prozapalnych. Wspomaga komórki szpiku kostnego, zapobiega tworzeniu się agresywnych komórek. Istnieją dwie podstawowe formy witaminy D: witamina D2 (ergokalcyferol) naturalnie występująca w organizmach roślinnych/drożdżach oraz witamina D3 (cholekalcyferol) naturalnie występująca w organizmach zwierzęcych i ludzkim. Najbogatsze źródło witaminy D3 to śledź Atlantycki (1628IU/100g), sardynka (480IU/100g), makrela
(360IU/100g).

Optymalne rekomendowane przez naukowców dzienne zapotrzebowanie witaminy D dla dzieci
 to 800 - 1000IU (20 - 25µg)/dobę, dla dorosłych 2000IU (50µg)/ dobę.

Zdrowie Odpornosc Mlodosc Serce

Selen to pierwiastek konieczny do prawidłowego funkcjonowania enzymów. Tworzy centrum aktywne ważnego enzymu przeciwutleniającego - peroksydazy glutationowej. Zmniejsza ryzyko uszkodzeń czerwonych krwinek i błon komórkowych przez szkodliwe wolne rodniki. Wzmacnia serce. Pomaga w walce z depresją, przemęczeniem i nadmierną nerwowością. To ważny składnik dla systemu odpornościowego. Poprzez korzystny wpływ na komórki odpornościowe, które są narażone na działanie bakterii i wirusów, pobudza organizm do wytwarzania przeciwciał. Z punktu widzenia odżywiania bogatymi źródłami selenu są orzechy (1917µg/100g), ryby (tuńczyk - 80µg/100g, miecznik 61µg/100g, śledź 58µg/100g), pszenica (70µg/100g) skorupiaki (47µg/100g), ryż (23µg/100g).

Zalecane dla dorosłych przez FDA optymalne dzienne spożycie selenu to 100µg.

Zdrowie Odpornosc Mlodosc Serce

Kwasy tłuszczowe omega-3, niezbędne dla życia człowieka wielonienasycone kwasy tłuszczowe, główne składniki fosfolipidów błon komórkowych, stanowią około 36% wszystkich kwasów tłuszczowych mózgu, plemników oraz siatkówki oka. Korzystnie wpływają na pracę serca. Ważne dla utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu oraz ciśnienia krwi.

Dzienne zapotrzebowanie na kwasy z grupy omega-3 to minimum 2000mg.

Dodatkowych informacji odnośnie działań, stosowania wyższych ilości i ich skuteczności szukaj w zakładce wiadomości medyczne.

 

Uwaga

Ta strona jest przeznaczona dla specjalistów!

Zgodnie z Rozporządzeniem Komisji (UE) Nr 432/2012 z dn. 16 maja 2012 oraz Rozporządzeniem nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dn. 20 grudnia 2006r. z uwagi na zawarte na stronie wyniki badań, treść tej strony przeznaczona jest dla lekarzy, farmaceutów, dietetyków i osób zawodowo zajmujących się żywieniem.

Strony firmy MARINEX zawierają rzetelne informacje, oparte na wynikach badań naukowych przeprowadzanych głównie u ludzi, dotyczące roli jaką pełni odżywianie w funkcjonowaniu organizmu człowieka.