Zapytaj eksperta

Newsletter

Strona główna

Aktualna zawarość koszyka

Twój koszyk jest pusty

Niezbędne lipidy

Kolejny rok zbliża się dużymi krokami. Myślimy... cóż - znowu jesteśmy o rok starsi, o rok słabsi i bardziej podatni na choroby. Pesymizm wkrada się w nasze życie... Zupełnie niepotrzebnie!

Musimy jedynie uświadomić sobie, czego brakuje naszemu organizmowi?! Dlaczego czujemy się źle, trapią nas alergie i kolejne infekcje? Odpowiedź jest prosta – brakuje nam podstawowych substancji, decydujących o tzw. harmonijnej współpracy narządów. Brakuje nam lipidów!

Nie od dziś wiadomo, że jednym z najważniejszych składników ciała człowieka jest tłuszcz. Bez niego nie ma życia: nie przebiegają reakcje enzymatyczne, nie przyswajają się witaminy, nie funkcjonuje układ rozrodczy, krwionośny i nerwowy, narządy zmysłów tracą zdolność odbierania bodźców, a skóra choruje. W dobie permanentnego zaniedbywania organizmu (braku czasu na wartościowy posiłek), niedobory zdrowych tłuszczów stały się plagą i powodują coraz powszechniejsze problemy zdrowotne społeczeństwa: udar mózgu, zawał (w 50% przypadków występujący bez żadnych wcześniejszych objawów!), choroba zakrzepowa, miażdżyca, zapalenie stawów, nowotwory, alergia, atopowe zapalenie skóry, astma, łuszczyca, trądzik, zaburzenia hormonalne i wiele innych, wynikających z nieprawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.

Zdjęcie: Japońskie jedzenie pełne zdrowych składników

Jedną z podstawowych przyczyn tych schorzeń jest niedostatek niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), czyli po prostu oleju z ryb! O korzyściach wynikających ze spożywania ryb każdy z nas słyszał. Problem w tym, że nie mamy czasu ich przyrządzać i nie pamiętamy o systematycznym dostarczaniu organizmowi tych niezastąpionych składników.

Do najważniejszych z nich należą: skwalen, który działa podobnie jak szczepionka, uodparniając nas na substancje szkodliwe, alkiloglicerole i wspomniane NNKT: EPA (kwas eikozapentaenowy) i DHA (kwas dekozaheksaenowy). W naturze są one naturalnym budulcem naszego organizmu, występują we wszystkich tkankach, jednak z upływem czasu i pod wpływem niezbilansowanej diety, stają się one składnikami na wagę złota.

W prawidłowych warunkach nasz szpik kostny, mózg i mleko kobiety karmiącej zawierają 0.2 % tych ważnych substancji. Stanowią one o dobrym starcie w zdrowe życie dla noworodka. Szybko się jednak zużywają, gdyż biorą udział w ogromnej ilości reakcji, a ponieważ nie są produkowane przez organizm, bardzo istotne jest, dostarczanie ich z zewnątrz. Ich wpływ na nasze zdrowie jest nieoceniony – wbudowują się w struktury organów i w fizjologiczny sposób chronią je przed agresywnymi czynnikami zewnętrznymi: wolnymi rodnikami, które przyspieszają procesy starzenia się tkanek; truciznami, które osłabiają wątrobę i nerki; zanieczyszczeniem środowiska, które wywołuje choroby układu oddechowego, i w końcu z wirusami i bakteriami, które często wygrywają z naszym układem immunologicznym. Jednocześnie doskonale radzą sobie z komórkami nowotworowymi, gdyż perfekcyjnie zaburzają ich odżywianie.


Osoby czytające ten artykuł czytały również:

Uwaga

Ta strona jest przeznaczona dla specjalistów!

Zgodnie z Rozporządzeniem Komisji (UE) Nr 432/2012 z dn. 16 maja 2012 oraz Rozporządzeniem nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dn. 20 grudnia 2006r. z uwagi na zawarte na stronie wyniki badań, treść tej strony przeznaczona jest dla lekarzy, farmaceutów, dietetyków i osób zawodowo zajmujących się żywieniem.

Strony firmy MARINEX zawierają rzetelne informacje, oparte na wynikach badań naukowych przeprowadzanych głównie u ludzi, dotyczące roli jaką pełni odżywianie w funkcjonowaniu organizmu człowieka.