Zapytaj eksperta

Newsletter

Strona główna

Aktualna zawarość koszyka

Twój koszyk jest pusty

Wiadomości medyczne BioCardine® Omega-3

Kwasy tłuszczowe Omega-3 -niezbędny składnik diety przeciwmiażdżycowej.

Zdrowie Odpornosc Mlodosc Serce

Kwasy tłuszczowe nnkt* EPA + DHA omega-3 mają ogromny wpływ na protekcję układu krążenia u człowieka. Jednak obok wielu zwolenników stosowania nnkt* EPA + DHA omega-3 w trudnych terapiach i poważnych schorzeniach układu krążenia zdarzają się również ich przeciwnicy. Ta nieliczna grupa chce zminimalizować wielką rolę tych kwasów a nawet twierdzi, że wpływają one negatywnie na nasz organizm. Twierdzą, że kwasy nnkt* EPA + DHA omega-3 obniżają krzepliwość krwi i powodują samoistne krwawienia i krwotoki w organizmie, co jest związane z zagrożeniem życia. Czy rzeczywiście nnkt* EPA + DHA omega-3 obniżają krzepliwość krwi?

nnkt* EPA + DHA obniżają krzepliwość krwi. Regulują wydzielanie wielu czynników związanych z tym procesem (np. czynnika aktywacji trombocytów (PAF), płytkowego czynnika wzrostu (PDGF), prostaglandyny-3 (PGE3)). Są to naturalne procesy regulacyjne. Dzięki temu są one skuteczne w profilaktyce i leczeniu choroby zatorowo-zakrzepowej. Obniżają ryzyko występowania zakrzepów w naczyniach krwionośnych i chronią w konsekwencji przed zawałem serca.

Czy w takim razie nnkt* EPA + DHA omega-3 wywołują samoistne krwawienia w organizmie?

Przeczytaj cały artkuł »

Kwasy Omega-3 zmniejszają sztywność tętnic.

Zdrowie Odpornosc Mlodosc Serce

Najczęściej w wyniku zaburzeń lipidowych np. zbyt wysokiego poziomu cholesterolu nasze tętnice zaczynają sztywnieć. Zwiększa się wówczas ryzyko powstania chorób sercowo - naczyniowych i śmierci z ich przyczyny. Przyjmując codziennie kwasy omega-3 możesz zapobiec tym negatywnym procesom. Badania donoszą, że wzrost elastyczności naczyń obserwowano przy dawkach tylko powyżej 2 g nnkt* EPA + DHA dziennie.

Jeżeli chcesz być zdrowy - jedz to co zdrowe. Pożywienie buduje nasz organizm, dlatego musimy je tak dobierać aby maksymalnie zapewniało jego potrzeby. Jeżeli nie będziemy dostarczali substancji wartościowych to możemy być pewni, że zachorujemy.

U podstaw większości chorób leżą zaburzenia w gospodarce tłuszczami. Wynika to z nadmiernego spożycia złych tłuszczy zawartych m.in. w mięsie wieprzowym, wołowym i olejach roślinnych oraz zbyt małego spożycia dobrych tłuszczy zawartych w rybach i oliwie z oliwek. Zaburzenia te objawiają się w postaci m.in. hipercholesterolemii czyli nadmiaru cholesterolu w organizmie.

Hipercholesterolemia to najczęstsza przyczyna zaburzeń naczyniowych doprowadzająca m.in. do sztywnienia naczyń krwionośnych. Im bardziej sztywna tętnica tym trudniejszy przepływ krwi co prowadzi do zaburzeń w krążeniu. Sztywnienie tętnic jest uznawane za jeden z czynników ryzyka chorób i śmiertelności z powodów sercowo-naczyniowych dlatego podstawą profilaktyki oraz leczenia powinno być prawidłowe żywienie.

Przeczytaj cały artkuł »

Kwas dokozaheksaenowy (DHA) z grupy omega-3, buduje i wzmacnia komórki nerwowe a jednocześnie stymulując obumie- ranie komórek nowotworowych.

Zdrowie Odpornosc Mlodosc Serce

Kwas dokozaheksaenowy (22:6 grupy Ω-3, DHA) to jeden z tych tłuszczy, które są genetycznie niezbędne organizmowi człowieka. Dostarczany jest głównie poprzez spożycie ryb morskich.

DHA jest budulcem wszystkich błon komórkowych i nerwów, buduje 60% struktur kory mózgowej. Jest szczególnie istotny dla prawidłowego rozwoju i funkcjonowania mózgu. Korzystnie wpływa na prawidłowe funkcje układu nerwowego, buduje przekaźniki informacji. Wpływa na zdolności umysłowe, stanowi budulec do produkcji hormonu szczęścia tj. serotoniny i dopaminy, która wpływa na m.in. na zwiększenie siły skurczu serca (oznacza to, że serce bije równomiernie i w pełni wykorzystuje swoją siłę, nie tracąc energii na niepełne skurcze). Badania epidemiologiczne pokazują, że DHA jest również niezmiernie ważny w zapobieganiu nowotworom. Co więcej, wykazuje działanie toksyczne (niszczące) dla komórek nowotworowych.

DHA wbudowując się w błony komórek nerwowych decyduje o sprawności działania całego systemu nerwowego. Regulując prawidłowe funkcje komórek nerwowych, propaguje wytwarzanie substancji chroniących mózg a ogranicza powstawanie substancji szkodliwych. Stwarza środowisko niepodatne na uszkodzenia nerwowe. Zapobiega powstawaniu komórek złośliwych, czyli takich, w których nastąpił deficyt DHA.

Przeczytaj cały artkuł »

Suplementy diety jedyną szansą dostarczenia kwasów omega-3 dla osób chorych na dnę moczanową.

Zdrowie Odpornosc Mlodosc Serce

Dna moczanowa jest chorobą metaboliczną, w której przebiegu istotne dla ograniczenia jej symptomów jest zachowanie restrykcyjnej ubogopurynowej (ubogiej w związki azotowe) diety. Niestety do produktów o wysokiej zawartości puryn należą również ryby. Pomimo, że zawierają dużo puryn, są bardzo bogatym źródłem niezbędnych dla organizmu kwasów tłuszczowych nnkt* EPA + DHA grupy omega-3, które działają m.in. przeciwcukrzycowo czy przeciwmiażdżycowo. Chorując na dnę moczanową i chcąc nie dopuścić więc do powstawania znacznych niedoborów nnkt* EPA + DHA omega-3 w organizmie, należy dostarczać je w postaci suplementów diety, np. BioCardine®Omega-3.

Według rekomendacji żywieniowych niskopurynowa dieta nie powinna dostarczać więcej niż 300 mg kwasu moczowego dziennie a w okresach ostrych napadów nie więcej niż 150 mg na dzień. Duża część podstawowych produktów niskopurynowych zawiera znaczne ilości łatwo przyswajalnego cukru przez co ładunek glikemiczny ich porcji jest dość wysoki. Spożywanie posiłków zawierających niskopurynowe produkty może niebezpiecznie podwyższać poziom cukru i prowadzić do rozwoju cukrzycy.

Dlatego w tym typie diety szczególnie ważna wydaje się być suplementacja kwasami omega-3, które według badań naukowych obniżają poziom cukru we krwi i hamują rozwój insulinooporności tkanek.

Przeczytaj cały artkuł »

DHA omega-3 jest kwasem tłuszczowym niezbędnym dla prawidłowego rozwoju i pracy mózgu, minimalizuje ryzyko rozwoju chorób nerwowych i neuro-degeneracyjnych.

Zdrowie Odpornosc Mlodosc Serce

Mózg pełni nadrzędną rolę w naszym organizmie. Analizuje docierające bodźce, przetwarza informacje i koordynuje pracę innych organów. Aby mógł prawidłowo rozwijać się w okresie wzrostu i podtrzymywać intensywne tempo swojej pracy potrzebuje kwasu DHA omega-3, który jest dla niego genetycznie niezbędnym materiałem budulcowym. Organizm sam nie potrafi wyprodukować DHA dlatego konieczne jest spożywanie odpowiednich produktów bogatych w DHA oraz suplementacja diety wysokiej klasy preparatami zawierającymi ten związek.

Niedobór DHA, szczególnie w okresie rozwoju mózgu czyli w życiu płodowym i pierwszych miesiącach po urodzeniu, może być przyczyną zaburzeń rozwoju mózgu, upośledzenie procesów uczenia się i zapamiętywania oraz obniżonej inteligencji dziecka.

Liczne badania naukowe pokazują, że przyjmowanie przez matkę podczas ciąży i  w okresie karmienie piersią odpowiednich ilości DHA omega-3 (min 500 -1000 mg czystego DHA) przynosi wymierne korzyści zdrowotne dla dziecka.

Kwas DHA Omega-3 jest także niezwykle ważny w życiu dorosłym. Jego niedobory bowiem mogą skutkować występowaniem zmian patologicznych o podłożu zapalnym w mózgu lub przyczyniać się do rozwoju chorób psychicznych i neurodegeneracyjnych, takich jak depresja czy choroba Alzheimera.

Przeczytaj cały artkuł »

Kwasy tłuszczowe nnkt* EPA + DHA omega-3 wzmacniają skuteczność przeciwzakrzepowej terapii aspiryną oraz aspiryną i klopidogrelem.

Zdrowie Odpornosc Mlodosc Serce

Klopidogrel i aspiryna są syntetycznymi lekami hamującymi nadmierne działanie płytek krwi i ograniczającymi jej krzepliwość. Stosowane są bardzo powszechnie u osób mających problemy z układem krążenia. Jednak 30 do 40% pacjentów może być opornych na standardowe dawki tych związków, co sprawia, że taka terapia jest mało skuteczna. Oporni pacjenci nie zdają sobie sprawy, że stosują leki w dawkach, które na nich nie działają, przez co ich zdrowie i życie, mimo przyjmowania leku, jest dalej zagrożone. Jedynym wyjściem stosowanym do tej pory przez lekarzy w przypadku takich pacjentów było znaczne zwiększenie dawki tych leków. Skutkowało to co prawda podniesieniem skuteczności terapii, niestety pojawiały się dotkliwe skutki uboczne przyjmowania tak dużych dawek: uszkodzenia błony śluzowej żołądka, bóle brzucha, bóle i zawroty głowy a nawet obniżenie odporności.

W świetle najnowszych badań naukowych okazuje się, że jest inne znacznie skuteczniejsze i mniej dotkliwe rozwiązanie problemu braku skuteczności stosowania standardowych dawek aspiryny i klopidogrelu.

Wyniki badań klinicznych przeprowadzonych przez naukowców z USA, Izraela i Polski pokazują, że najlepszym rozwiązaniem w takiej sytuacji jest stosowanie standardowych dawek tych leków w połączeniu z odpowiednią ilością kwasów tłuszczowych nnkt* EPA + DHA omega-3.

Przeczytaj cały artkuł »

Odżywianie organizmu kwasami tłuszczowymi nnkt* EPA + DHA grupy omega-3 korzystnie zmienia jego strukturę.

Zdrowie Odpornosc Mlodosc Serce

Setki badań klinicznych prowadzonych na całym świecie pokazują nieustannie jak ważne i niezastąpione dla organizmu człowieka jest spożywanie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych nnkt* EPA + DHA omega-3. Szczególnie korzystne efekty odżywienia organizmu za ich pomocą obserwowane są w układzie sercowo-naczyniowym. Prozdrowotne działania organizmu pod wpływem kwasów nnkt* EPA + DHA wynikają m.in. z faktu, że substancje te naturalnie i korzystnie zmieniają strukturę lipidową naszego organizmu z nasyconej na wielonienasyconą. Co to oznacza?

Kwasy omega-3 naturalnie wbudowując się w błony, praktycznie wszystkich naszych komórek, zastępują w nich miejsce kwasów nasyconych i nienasyconych omega-6, tym samym eliminując ich niekorzystny nadmiar. Co niezwykle istotne nnkt* EPA + DHA omega-3 zmieniają nie tylko strukturę komórek ale również mogą naturalnie modyfikować budowę i właściwości krążących we krwi i rozprowadzjących po całym organizmie tłuszcze i cholesterol lipoprotein (LDL, HDL i VLDL). Dzięki tym zmianom m.in. lipoproteina LDL, transportująca głównie cholesterol, staje się mniej miażdżycorodna.

W świetle najnowszych wyników badań prowadzonych przez profesora Caldera, konsumpcja kwasów tłuszczowych omega-3 zmienia również w korzystny sposób strukturę istniejącej już blaszki miażdżycowej. Dzięki większej zawartości EPA+ DHA omega-3 blaszka staje się bardziej stabilna, spowalnia się jej wzrost oraz zmniejsza się w niej nasilenie stanu zapalnego. Dzięki temu maleje ryzyko jej pęknięcia i powstania zatoru w tętnicy.

Przeczytaj cały artkuł »

 

Uwaga

Ta strona jest przeznaczona dla specjalistów!

Zgodnie z Rozporządzeniem Komisji (UE) Nr 432/2012 z dn. 16 maja 2012 oraz Rozporządzeniem nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dn. 20 grudnia 2006r. z uwagi na zawarte na stronie wyniki badań, treść tej strony przeznaczona jest dla lekarzy, farmaceutów, dietetyków i osób zawodowo zajmujących się żywieniem.

Strony firmy MARINEX zawierają rzetelne informacje, oparte na wynikach badań naukowych przeprowadzanych głównie u ludzi, dotyczące roli jaką pełni odżywianie w funkcjonowaniu organizmu człowieka.