Zapytaj eksperta

Newsletter

Strona główna

Aktualna zawarość koszyka

Twój koszyk jest pusty

Witamina A

Witamina A to niezbędny składnik pokarmowy organizmu rozpuszczalny w tłuszczach. Podstawową aktywną biologicznie jej formą jest retinol. Tak jak wszystkie retinoidy witamina A działa dzięki swoistym receptorom znajdującym się w jądrze komórkowym wszystkich komórek. Znane są dwie klasy receptorów - RXR i RAR. Witamina A wiąże się swoiście z receptorem, następnie kompleks receptor-retinoid przyłącza się do genu docelowego stymulując lub hamując w ten sposób syntezę jakiegoś określonego białka. Obecnie znanych jest ponad 300 genów aktywowanych przez retinoidy.

Regulacja aktywności genów komórek odpornościowych z udziałem witaminy A

Rozpuszczalna w tłuszczach witamina A, zwana hormonem skórnym dobrze wnika w warstwę rogową naskórka, w niewielkim stopniu do skóry właściwej i tkanki podskórnej. Wykorzystywana jest przez organizm do przyspieszenia odnowy naskórka oraz normalizacji działania w procesach różnicowania keratynocytów i poprawy funkcji regulacyjnych skóry. Wywiera wpływ na takie procesy jak synteza białek, metabolizm komórkowy i podziały komórkowe. W naskórku organizm wykorzystuje ją aby wpływać na wydzielanie czynników transkrypcyjnych, czynników wzrostu. Są odpowiedzialne za proliferację (dzielenie) komórek warstwy żywej naskórka. Wskutek poprawy struktury warstwy rogowej dochodzi do wzmocnienia funkcji ochronnej naskórka i zmniejszenia przeznaskórkowej utraty wody. W warstwach skóry właściwej zwiększa się wytwarzanie kolagenu i elastyny. Stymuluje reakcję przekształcenia fibroblastów o niskiej aktywności w komórki odznaczające się stosunkowo dużą produkcją kolagenu. Wzrost liczby i aktywności fibroblastów wpływa pozytywnie na stan tkanki łącznej skóry właściwej, poprawę jędrności, elastyczności oraz nawilżenie skóry. Organizm wykorzystując witaminę A zabezpiecza powstały kolagen przed degradacją. Pobudza przebudowę włókien retikulinowych i powstawanie nowych naczynek krwionośnych w warstwie brodawkowatej skóry właściwej.

 

Bogactwo publikacji naukowych pokazuje, iż witamina A może mieć zastosowanie w licznych problemach skórnych, takich jak: atopowe zapalenie skóry (AZS), łuszczyca, trądzik oraz stany trądzikopodobne, fotostarzenie, zaburzenia rogowacenia skóry, brodawki, owrzodzenia, czyraczność, naskórkowe stany przedrakowe, czerniak złośliwy, białaczka promielocytowa, liszaj płaski, twardzinowy i zanikowy, kłykciny kończyste, łupież czerwony mieszkowy, rogowacenie mieszkowe, rybia łuska zwykła i pęcherzowa, rogowiec dłoni i stóp.

Stwierdzonym już faktem jest to, iż odporność należy budować. Właściwymi środkami do budowania odporności są fizjologiczne substancje budulcowe czyli takie, na które zapotrzebowanie zapisane mamy w genach. Są one niezbędne organizmowi do uruchomienia procesów zdrowotnych m.in. do właściwej budowy układu odpornościowego. Organizm wykorzystuje je w sposób naturalny.

Od lat prowadzone są badania nad tym, które substancje są niezbędne do budowania odporności. Jest ich wiele ale przede wszystkim powinniśmy dostarczać te, które budują źródło odporności - szpik kostny czyli miejsce, gdzie powstają wszystkie komórki odpornościowe. Jak wykazano ważnym elementem budulcowym szpiku są tłuszcze i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach to ich odpowiednia zawartość determinuje właściwą budowę i funkcje komórek odpornościowych.

 

Dostarczanie witaminy A w trakcie infekcji oraz w profilaktyce jest niezbędne aby organizm z jej pomocą właściwie budował i regenerował m.in. komórki odpornościowe, czerwone krwinki czy błony śluzowe. Ich właściwa budowa i funkcje są szczególnie ważne dla prawidłowego działania wszystkich narządów naszego organizmu oraz ich ochrony przed drobnoustrojami chorobotwórczymi.

Witamina A, wykorzystywana jest przez organizm jako regulator produkcji i różnicowania komórek odpornościowych. W szpiku kostnym znajdują się komórki macierzyste najbardziej pierwotne komórki, które tworzą struktury żywego organizmu. Charakteryzują je unikatowe cechy: zdolność do samoodnawiania oraz możliwość różnicowania się w wyspecjalizowane typy komórek potomnych (komórki odpornościowe).

Witamina A odgrywa kluczową rolę w rozwoju limfocytów. Aktywuje limfocyty T i reguluje równowagę pomiędzy limfocytami Th1/Th2. Niedobory witaminy A powodują zmiany zanikowe narządów limfatycznych, oraz zaburzenia w funkcji limfocytów B oraz w produkcji przeciwciał odpornościowych, zatem dbałość o ich prawidłową budowę i funkcje powinna być naszym zdrowotnym priorytetem.

 

Właściwa budowa i funkcje błon śluzowych są szczególnie ważne dla prawidłowego działania wszystkich narządów naszego organizmu oraz ich ochrony przed drobnoustrojami chorobotwórczymi. Dlatego niezbędne jest dostarczanie witaminy A, aby organizm z jej pomocą właściwie budował i regenerował błony śluzowe. Niedobór witaminy A zaburza procesy krwiotwórcze i upośledza odporność komórek śluzowych:

  • utrata rzęsek w drogach oddechowych,
  • utrata mikrokosmków w przewodzie pokarmowym,
  • utrata mucyny i komórek kubkowych w układzie oddechowym, pokarmowym i moczowo-płciowym,
  • nieprawidłowa keratynizację (rogowacenie) komórek układu oddechowego,
  • zmiany stężenia specyficznej do antygenów wydzielniczych immunoglobuliny IgA,
  • utrata funkcji makrofagów/monocytów pęcherzykowych,
  • zmniejszenie integralności błony śluzowej jelit,
  • zaburzenie produkcji laktoferyny czyli wiążącej żelazo glikoproteiny zaangażowanej w budowanie odporności na drobnoustroje.
 

Dostarczanie organizmowi witaminy A jest zatem szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowych zachorowań, aby błony śluzowe tworzyły najwyższej skuteczności bariery przed rozwojem infekcji a komórki macierzyste różnicowały się w najwyższej skuteczności komórki odpornościowe.

Najwyższej jakości tran otrzymuje się z wątroby specjalnie wyselekcjonowanych pełnomorskich dorszy po delikatnym jego oczyszczeniu. Proces pozyskiwania jest niezwykle ważny dla zachowania jego naturalnego składu i skuteczności wykorzystania witaminy A przez organizm.

Naturalny Tran to główne źródło naturalnej witaminy A w formie retinolu. Substancji niezbędnej i niezastąpionej organizmowi do prawidłowej budowy i działania:

  • komórek macierzystych,
  • oczu,
  • skóry,
  • błon śluzowych jamy ustnej, przewodu pokarmowego, naczyń krwionośnych,
  • układów odpornościowego i krwiotwórczego.

Naturalny Tran zawiera jeszcze niewielkie ilości nnkt* EPA + DHA omega-3 i witaminy D3, ale nie są one jego najważniejszym składnikiem.

Taki właśnie jest Tran OLAVA®!

Stosowanie Tranu Olava >>

 

Uwaga

Ta strona jest przeznaczona dla specjalistów!

Zgodnie z Rozporządzeniem Komisji (UE) Nr 432/2012 z dn. 16 maja 2012 oraz Rozporządzeniem nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dn. 20 grudnia 2006r. z uwagi na zawarte na stronie wyniki badań, treść tej strony przeznaczona jest dla lekarzy, farmaceutów, dietetyków i osób zawodowo zajmujących się żywieniem.

Strony firmy MARINEX zawierają rzetelne informacje, oparte na wynikach badań naukowych przeprowadzanych głównie u ludzi, dotyczące roli jaką pełni odżywianie w funkcjonowaniu organizmu człowieka.