Zapytaj eksperta

Newsletter

Strona główna

Aktualna zawarość koszyka

Twój koszyk jest pusty

Wywiad z ekspertem

Czy znasz chorobę nie związaną z zaburzeniami odporności organizmu?

Znalezienie takiej będzie raczej trudne. Ale czym właściwie jest odporność? Oczywiście omawiamy odporność immunologiczną. Jest to najważniejsza zdolność jaką posiada organizm do ochrony swojego zdrowia i życia, czyli między innymi do zwalczania zagrożeń ze strony bakterii, wirusów, grzybów, pasożytów, substancji toksycznych i nowotworów.

Z niedoborami odporności, czyli niefizjologiczną budową i działaniem systemu odpornościowego związane jest powstawanie i rozwój m. in: nawracających infekcji bakteryjnych, wirusowych i grzybiczych, reumatoidalnego zapalenia stawów, łuszczycy, nowotworów, alergii, zapalenia jelita cienkiego i grubego, stwardnienia rozsianego oraz wiele innych chorób.

Odporność jest wytwarzana przez system odpornościowy

Szczepienia przeciw takim chorobom jak dur brzuszny, gruźlica, ospa, coroczna grypa czy ostatnio odkryte do walki z nowotworami ciała monoklonalne, określane są jako największe osiągnięcia medycyny. Jednak to nie szczepionki czy ciała monoklonalne zwalczają patogeny, lecz „uwrażliwiony” system odpornościowy.

Jeżeli sztucznie pobudzany układ odpornościowy potrafi nas skutecznie chronić, to łatwo sobie wyobrazić, czego jest w stanie dokonać, gdy wreszcie otrzyma swoje substancje budulcowe, dzięki którym będzie mógł działać fizjologicznie czyli w pełni swoich sił.

Efekty tego wykazało szereg badań przeprowadzonych przez Zakład Immunologii Klinicznej Instytutu Centrum Zdrowia Matki Polki. U osób chorujących z powodu infekcji, chorób skóry czy reumatoidalnego zapalenia stawów, efekty leczenia były zdecydowanie lepsze, a skutki uboczne działania leków były znikome.

Jednak przełomowym w skali świata okazało się badanie ludzi zdrowych, którzy przez 30 dni otrzymywali duże ilości substancji budulcowych układu odpornościowego i krwiotwórczego. Ich odporność immunologiczna osiągnęła najwyższy naukowo odnotowany poziom siły bójczej przeciw patogenom bakteryjnym, wirusowym i nowotworom.

Badania te dowiodły, że system odpornościowy jest w stanie skutecznie walczyć zarówno z patogenami jak i stanami zapalnymi.

 

Co decyduje o skuteczności działania układu odpornościowego?

Fizjologiczna budowa, która jest możliwa do osiągnięcia wyłącznie w wyniku dostarczania substancji, które tworzą jego struktury - substancji budulcowych.

Podstawowe substancje budulcowe, które otrzymujemy po raz pierwszy z mlekiem matki. budują struktury każdej komórki układu odpornościowego i krwiotwórczego, z wątrobą i szpikiem kostnym na czele. Ten ostatni jest szczególnie ważny, bo zawiera komórki macierzyste, z których powstaje 100% komórek odpornościowych, czerwonych krwinek i płytek krwi.

Źródłami żywieniowymi tych substancji są wyłącznie oleje rybie. Gruntownie przebadanych jest kilka i posiadają status dietetycznego środka spożywczego specjalnego przeznaczenia medycznego, w skrócie – żywność medyczna.

Dzisiejsza wiedza o fizjologii organizmu, oparta na wynikach badań u ludzi, dowodzi jednoznacznie, że podstawą każdego skutecznego i bezpiecznego leczenia musi być prawidłowe odżywianie. Oleje rybie są niezastąpioną częścią tego odżywiania.

W obliczu tej wiedzy nie wolno nam już więcej zapominać, że gdy tylko organizm otrzyma możliwość działania fizjologicznego eliminuje przyczynę choroby i nie ma w tym sobie równych.

D latego domagajmy się od lekarza i farmaceuty dołączenia do leków żywności medycznej

Poznaj BioMarine® »»»

 

Uwaga

Ta strona jest przeznaczona dla specjalistów!

Zgodnie z Rozporządzeniem Komisji (UE) Nr 432/2012 z dn. 16 maja 2012 oraz Rozporządzeniem nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dn. 20 grudnia 2006r. z uwagi na zawarte na stronie wyniki badań, treść tej strony przeznaczona jest dla lekarzy, farmaceutów, dietetyków i osób zawodowo zajmujących się żywieniem.

Strony firmy MARINEX zawierają rzetelne informacje, oparte na wynikach badań naukowych przeprowadzanych głównie u ludzi, dotyczące roli jaką pełni odżywianie w funkcjonowaniu organizmu człowieka.